Αρχαιολογικά μνημεία

Αρχαίος Κλείτωρ (Κλειτορία)

Ο Αρχαίος Κλείτωρ, πόλη της ΒΔ Αρκαδίας στην αρχαιότητα, της λεγόμενης Αζανίας, βρίσκεται σε απόσταση 3 περίπου χλμ. δυτικά της Κάτω Κλειτορίας και νότια της Άνω. Το όνομα του προφανώς το οφείλει στην περίκλειστη θέση του. Κατά τις τοπικές μυθικές παραδόσεις, ιδρύθηκε από τον Κλείτορα, το γιο του Αζάνος, ο οποίος ήταν γενάρχης της Αρκαδικής φυλής των Αζάνων. Ο Παυσανίας αποτελεί τη σημαντικότερη ιστορική πηγή για την τοπογραφία, τα μνημεία και τους μύθους της περιοχής, ωστόσο όμως, αξιόλογη και διαφωτιστική αποτιμάται η μαρτυρία και προγενέστερων πηγών όπως ο Πίνδαρος, ο Ξενοφών, ο Πλούταρχος, ο Πολύβιος, ο Λίβιος.

Αρχαία Ψωφίδα

Η Ψωφίδα βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Αρκαδίας, στη χώρα των Αζάνων, στη συμβολή τριών ποταμών, του Ερυμάνθου ποταμού δυτικά, του Λειβαρτζινού από τα βορειοανατολικά και του Βερτσιώτικου ή Σειραϊκού ανατολικά – νοτιοανατολικά. Σ’ αυτή τη συμβολή – συνάντηση των ποταμών αναπτύχθηκε η αρχαία πόλη, σε ωραία θέση, την ομορφιά της οποίας εξήρε και ο ιστορικός Πολύβιος.

Καστριά: Σπήλαιο των Λιμνών

Το Σπήλαιο των Λιμνών βρίσκεται σε υψόμετρο 800μ. και σε απόσταση 2 χλμ. βόρεια του χωριού Καστριά, πλάι στον επαρχιακό δρόμο Καλαβρύτων – Κλειτορίας. Η σύνδεση του σπηλαίου με το μύθο των Προιτίδων και του Μελάμποδα θεωρείται επιτυχής, αφού στην περιοχή δεν υπάρχουν άλλα μεγάλα σπήλαια και η περιγραφή του Παυσανία είναι μάλλον ευνοϊκή για μία παρόμοια ταύτιση.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ!