Το Ολοκαύτωμα των καλαβρύτων

Το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων
ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Στις 13/12/1943, όλος ο ανδρικός πληθυσμός της πόλης Καλαβρύτων εκτελέστηκε άνανδρα απ’ τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, ιστορική πράξη η οποία αποτελεί στίγμα στο σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό και αναγνωρίζεται διεθνώς ως πράξη ντροπής για ολόκληρη την πολιτισμένη ανθρωπότητα.

Την ημέρα αυτή, το πιο δυναμικό και δραστήριο κομμάτι του πληθυσμού της, όλοι οι άνδρες και οι νέοι 14 χρονών και πάνω, εκτελέστηκαν ομαδικά στο «λόφο του Καπή», βάσει ενός οργανωμένου σχεδίου ολοκληρωτικής καταστροφής των Καλαβρύτων και της ευρύτερης επαρχίας, το οποίο εξυφάνθηκε απ’ τη ναζιστική Γερμανία στα πλαίσια ενός «ολοκληρωτικού πολέμου» που δεν διέκρινε μεταξύ εμπολέμων και αμάχων.

Το ιστορικό αποτύπωμα της άνανδρης αυτής πράξης είναι γνωστό ως το «ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων» κι έχει καταγραφεί στην ιστορία, κοντά στ’ άλλα ολοκαυτώματα των δεκάδων μαρτυρικών πόλεων και χωριών της πατρίδας μας.

Κι έγιναν τα Καλάβρυτα τόπος-σύμβολο, συνδεδεμένος στη συνείδηση κάθε Έλληνα με τα αιματηρά αντίποινα των Ναζί, όπως κυνικά ονόμασαν τις πράξεις ασύλληπτης βαρβαρότητας, με τις οποίες προσπάθησαν να καταπνίξουν κάθε πράξη αντίστασης του Ελληνικού λαού.

Κι έγιναν τα Καλάβρυτα, τόπος μαρτυρίου με παγκόσμιο συμβολισμό, κι έχουν το χρέος να διασώσουν την ιστορική μνήμη και να ενδυναμώσουν την ιστορική συνείδηση προς όφελος της ειρήνης και των δικαιωμάτων των ανθρώπων και των λαών.

Περισσότερα www.dmko.gr