‘Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας – Ανοικτή σε όλους τους Καλαβρυτινούς και τους φίλους των Καλαβρύτων

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

αγαπητά μας μέλη,

φίλες και φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας, έναν πολύτιμο δίαυλο επικοινωνίας μας μαζί σας.

Η Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας αποτελεί έναν από τους πλέον ιστορικούς συλλόγους, με την ιστορία του να ανατρέχει ήδη στα τέλη του 19ου αιώνα. Επανασυγκροτήθηκε το 1966, με ιδρυτικά τότε μέλη μερικούς από τους πιο εκλεκτούς συμπατριώτες μας. Παρά το γεγονός ότι, πλέον, ζούσαν και δραστηριοποιούνταν στην Αθήνα, δεν ξέχασαν ποτέ τον τόπο που γεννήθηκαν, αλλά, με δεδομένη την αγάπη και το αμέριστο ενδιαφέρον τους, είχαν μεγάλη αγωνία για τη διαφύλαξη και ανάδειξη της ιστορικότητάς του, την ανάπτυξη και την πρόοδό του. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, παιδιά του ’43, θέλησαν να θωρακίσουν το μήνυμα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, μήνυμα Ειρήνης και καταδίκης του ναζισμού και κάθε είδους ολοκληρωτισμού, να συμβάλουν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, να τιμήσουν τις ηρωίδες Καλαβρυτινές Μανάδες, να συνδράμουν στην αναγέννηση των Καλαβρύτων.

Η προσφορά της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας προς τα Καλάβρυτα υπήρξε και συνεχίζει να είναι πολύ σημαντική. Με δικές της πρωτοβουλίες και σε αγαστή συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή και τοπικούς φορείς και συλλόγους θεσμοθετήθηκαν σημαντικές εκδηλώσεις και υλοποιήθηκαν έργα, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην Καλαβρυτινή κοινωνία, δίνοντας το στίγμα της αλληλεγγύης, της προσφοράς, του πολιτισμού.

Στο τιμόνι της Ένωσης βρέθηκαν σπουδαίοι Καλαβρυτινοί οι οποίοι την ενδυνάμωσαν και την εξέλιξαν στο πέρασμα των χρόνων, ανταποκρινόμενοι κάθε φορά στις ανάγκες του τόπου μας και τις προκλήσεις των καιρών, αφήνοντας ο καθένας τους το προσωπικό του στίγμα: Βασίλης Μασούλας, Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Φεφές, Ευσταθία Τζούδα – Μητσώνια (η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος), Τάκης Αποστολόπουλος, Λάμπης Παπαδημητρίου, Σωτήριος Τσενές, Ευθύμιος Βαζαίος. Συνοδοιπόροι τους πολλά και σημαντικά μέλη των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων με προσφορά που χαρακτηριζόταν από ανιδιοτέλεια, μεγάλη και αγνή αγάπη για τη γενέτειρα.

Με την Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας ανέπτυξα μια σχέση ζωής. Μέλος της από το 1989 και μέλος του Δ.Σ. από το 2001, «μυήθηκα» από παλαιότερα μέλη στη διαρκή και αθόρυβη προσφορά. Μοναδικός στόχος όλων το καλό των Καλαβρύτων και των Καλαβρυτινών. Η περηφάνια για τις ρίζες μου ενδυναμώθηκε. Είχα την αγαθή τύχη και την μοναδική εμπειρία να γνωρίσω ιστορικές μορφές των Καλαβρύτων, να μάθω την ιστορία του τόπου μας μέσα από τις καταπληκτικές διηγήσεις τους, να μπολιαστώ με αυτό το φοβερό πάθος τους για τον τόπο μας και να διδαχθώ από το ήθος τους, την αξιοπρέπειά τους και την ανιδιοτέλειά τους…

Αισθάνομαι, όπως αντιλαμβάνεστε, πέρα από συγκίνηση και ένα τεράστιο χρέος να προσπαθήσω να ανταποκριθώ στο ρόλο μου ως Προέδρου αυτού του τόσο ιστορικού και σημαντικού συλλόγου όσο το δυνατόν καλύτερα, τιμώντας την ιερή παρακαταθήκη των προηγούμενων διοικήσεων.

Πλαισιωμένη από πολύ αγαπητούς και εξαιρετικά αξιόλογους συμπατριώτες μας που τρέφουν αμέριστη αγάπη και σεβασμό για την Ένωση και τα Καλάβρυτα, που διακρίνονται από όρεξη για δουλειά και προσφορά, δεν μπορώ παρά να είμαι απολύτως αισιόδοξη. Κοινός στόχος μας μια Ένωση πιστή στην ιστορία της, προσηλωμένη πάντοτε στην επίτευξη των σπουδαίων καταστατικών της σκοπών και, παράλληλα, πιο εξωστρεφής, πιο διευρυμένη, πιο ανανεωμένη, κοιτάζοντας προς το μέλλον.

Αγαπητά μας μέλη και φίλοι,

Η Ένωση είναι ανοικτή σε όλους τους Καλαβρυτινούς και τους φίλους των Καλαβρύτων που πρέπει πάντα να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι και μέλη μιας αγαπημένης κοινότητας.

Ο σημαντικότερος ρόλος ανήκει σε εσάς: η αρωγή σας, η ενεργός συμμετοχή σας, η μεταξύ μας ουσιαστική επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για την Ένωσή μας.

Αναμένουμε πάντοτε με ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις σας, τις ιδέες σας και τις προτάσεις σας ώστε όλοι μαζί να συμβάλουμε στην πρόοδο της Ένωσής μας!

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ!

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς,

Ελένη Γ. Χάμψα