ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ – ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ

IMG_9170

Στις 24 Μαΐου 2021, στα πλαίσια της συμμετοχής της Ένωσής μας στις εκδηλώσεις για τους εορτασμούς των 200ων χρόνων από την έναρξη του αγώνα για την Εθνική μας Παλιγγενεσία,  πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ανοικτή συζήτηση με θέμα «Φιλελληνικό κίνημα – Αναφορές στα Καλάβρυτα και την Αγία Λαύρα».

Με διοργανωτή την Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας, η όλη εκδήλωση τελούσε  υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαβρύτων. Υποστηρικτής και χορηγός της εκδήλωσης, όπως και του συνόλου των δράσεων της Ένωσης για το 1821 είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 1821- 2021».

Ο συντονισμός καθώς και η επιστημονική πληρότητα της εκδήλωσης οφείλεται στον  Καλαβρυτινό Οθωμανολόγο και Νομικό Δρ. Δημ. Σταθακόπουλο που είναι και ο επιστημονικός υπεύθυνος των σχετικών δράσεων της Ένωσης.

Τη συζήτηση τίμησαν με τη συμμετοχή και τις εισηγήσεις τους διακεκριμένοι επιστήμονες:

  • Δρ. Γιώργος Κοντογιώργης, Καθηγητής – πρώην Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου.
  • Δρ. Ανδρέας Κούκος, Νομικός – Ιστορικός, πρόεδρος της «Εταιρείας Μελέτης Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας ‘Ιωάννη Καποδίστριας’»

Απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Ανδρέας Φίλιας.

Από την πλευρά της Ένωσης, την αρχική παρουσία έκανε ο Πρόεδρός της κ. Ευθύμιος Βαζαίος και το κλείσιμο ο Γεν. Γραμματέας κ. Δημ. Χριστοδούλου.

Με τις εμβριθέστατες και πλήρως τεκμηριωμένες παρουσιάσεις των εισηγητών έγιναν ιδιαιτέρως κατανοητά τα εξής σημεία:

  • Το Φιλελληνικό κίνημα βοήθησε ουσιαστικά την Επανάσταση τόσο από πολιτική, όσο και από πρακτική άποψη, που συνδέεται με την οικονομική ενίσχυση της Επανάστασης, αλλά και την συμμετοχή Φιλελλήνων στον ένοπλο επαναστατικό αγώνα.
  • Η σύνθεση και τα κίνητρα των Φιλελλήνων ήταν ποικίλα, γι’ αυτό χρειάζεται πολύ προσοχή στην  αξιολόγηση της όλης κίνησης και την εξήγηση κάποιων σκοτεινών της σημείων.
  • Εν πολλοίς ο Φιλελληνισμός είναι μια εκδήλωση της γενικότερης ιδεοπολιτικής τάσης του Φιλελευθερισμού, που ήταν απότοκος τόσο της Γαλλικής όσο και της Αμερικανικής Επανάστασης.
  • Η ενίσχυση που έλαβε ο Ι. Καποδίστριας στην προσπάθειά του για το ουσιαστικό “κτίσιμο“ του Ελληνικού Κράτους εκφράσθηκε αρκετά και από Φιλέλληνες – η συμβολή του προσωπικού του φίλου  Ελβετού τραπεζίτη Εϋνάρδου είχε πολύ θετική επιρροή στα πρώτα βήματα του κράτους μας.
  • Στην περιοχή των Καλαβρύτων, η δράση των Φιλελλήνων ήταν ουσιαστική και αξιοσημείωτη και τούτο λόγω των έντονων επαναστατικών γεγονότων που συνδέονται με την περιοχή μας κατά την έναρξη και την εν συνεχεία διεξαγωγή του επαναστατικού αγώνα.

Ο κ. Δήμαρχος Καλαβρύτων  τίμησε τους εκλεκτούς συζητητές της εκδήλωσης με την προσφορά του λευκώματος του Δήμου μας με τίτλο «Φλόγα Ελευθερίας», του μεταλλίου με την μορφή του Π. Π. Γερμανού και την αφίσα του Δήμου για τις εκδηλώσεις των 200 χρόνων.

Την συζήτηση παρακολούθησαν διαδικτυακά περισσότερα από εκατό άτομα, ενώ πολλαπλάσιος είναι ο αριθμός που των ατόμων που εξακολουθούν να επισκέπτονται το σχετικό video.