Ξένη Νεοφωτίστου: Μια γυναίκα φεύγει, μια σωστή κυρία

xeni-neofotistou

Ένας άνθρωπος, μια εποχή. Η Κυρία Ξένη Νεοφωτίστου μετακόμισε ακόμη μια φορά, την τελευταία, στη γειτονιά των αγγέλων, για να ομορφύνει τον Παράδεισο και να κάνει φτωχότερη τη μεγάλη οικογένεια των Καλαβρυτινών στην Αθήνα.

Γεννήθηκε στα Καλάβρυτα, όπου και έζησε τα νεανικά της χρόνια. Ήταν κόρη του Κυριάκου και της Θεοδώρας Δάρρα. Παντρεύτηκε το Φάνη Νεοφώτιστο από το Μεσολόγγι που για χάρι της επέλεξε να εγκατασταθεί μόνιμα στα Καλάβρυτα. Εκείνες τις πρώτες δεκαετίες μετά την καταστροφή των Καλαβρύτων, έκαναν προκοπή με σκληρή και τίμια δουλειά και δημιούργησαν μια ωραία οικογένεια. Μεγάλωσε τα δυο της παιδιά, Μαρία και Δημήτρη, με φροντίδα και αγάπη και όταν ήρθε η ώρα τα ακολούθησε στην Αθήνα, γλυκιά μανούλα, ακούραστη και στοργική.

Αγαπούσε τα Καλάβρυτα και αυτή την αγάπη τη μεταλαμπάδευσε στα παιδιά της. Παρούσα πάντα στις εκδηλώσεις των Καλαβρυτινών στην Αθήνα, πολύ γλυκός άνθρωπος, σκόρπιζε παντού χαμόγελο και μια καλή κουβέντα. Πρόθυμη να θυμηθεί μαζί σου ιστορίες και πρόσωπα από τα Καλάβρυτα που στις δεκαετίες 50 και 60 προσπαθούσαν να σταθούν στα πόδια τους.

Ιδιαίτερα αγαπητή μεταξύ των συμπατριωτών μας, αντιπροσώπευε μια γαλήνια και χαμογελαστή ύπαρξη, μια ευγενική ψυχή από τους καλύτερους ανθρώπους που ανέδειξε μεταπολεμικά ο τόπος μας. Άνθρωπος με σεβασμό και αξιοπρέπεια, όμορφη, γλυκιά και καλή. Δίδαξε ήθος, ανθρωπιά και καλοσύνη. Θα μείνει ζωντανή στην καρδιά και το μυαλό μας σαν μια αληθινή αρχόντισσα, μια σωστή Κυρία.

Ειλικρινή συλλυπητήρια στα παιδιά και τα εγγόνια της. Κυρία Ξένη, θα μας λείψεις!

Ευθ. Βαζαίος