‘ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 2031’ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ ΜΑΣ ΔΗΜΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2031

kalavrita-2031
SHARE

ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ‘ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ’ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

1. ΓΕΝΙΚΑ 

 Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια  από την έναρξη της

επανάστασης για την εθνική μας παλιγγενεσία, η Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας υλοποιεί ένα πρόγραμμα, έκφραση της δικής της συμμετοχής, που είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαβρύτων. Υποστηρικτής και χορηγός της εκδήλωσης, όπως και του συνόλου των δράσεων της Ένωσης για το 1821 είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 1821- 2021».

Κεντρικός στόχος της  ¨Ένωσης σε αυτές τις εκδηλώσεις είναι να δούμε το όλο θέμα με μια συνεκτική, διαχρονική και, κατά το δυνατόν, ολοκληρωμένη ενατένιση. Με διάθεση υλοποίησης του κεντρικού μας στόχου, συνδέουμε την επανάσταση του 21 με τις πρωταρχικές μας ρίζες στην αρχαιοελληνική περίοδο, μετά από  μια παρουσίαση της διαχρονικής εξέλιξης φτάνουμε στην εποχή της Τουρκοκρατίας, παρουσιάζουμε τα διακόσια χρόνια του ελεύθερου εθνικού μας βίου σε σύνδεση με την κρατική μας υπόσταση και τελικά, προσπαθούμε να αναζητήσουμε τις καλύτερες αναπτυξιακές προοπτικές (σε κοινωνικό, πολιτισμικό, οικονομικό, κλπ. επίπεδα) τουλάχιστον για έναν βραχυχρόνιο  ορίζοντα 10- 20 ετών. 

Ο Αρχικός προγραμματισμός μας ήταν για την υλοποίηση 10 ανοικτών εκδηλώσεων,  με κυριαρχία σε αυτές των Δημόσιων Συζητήσεων, που θα υλοποιούνταν εντός του 2021. 

Η πανδημία και τα συναφή προληπτικά /περιοριστικά μέτρα εμπόδισαν  την ομαλή εξέλιξη του προγραμματισμού μας και σε ορισμένες περιπτώσεις αντικαταστήσαμε τις ανοικτές εκδηλώσεις με διαδικτυακές συζητήσεις. Σταθερή προτίμησή μας είναι για τις ανοικτές συζητήσεις με την κατα το δυνατόν ακώλυτη και  την ενεργό συμμετοχή του κοινού. Γι’ αυτό,  μεταθέσαμε κάποιες εκδήλώσεις για το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου, με την ελπίδα ότι θα υπάρχει υποχώρηση της πανδημίας και άρση κάποιων περιορισμών που επηρεάζουν την ομαλή  εξέλιξη του προγραμματισμού μας (που ήδη είναι αναθεωρημένος).

2. ΤΟ  ΥΠΟΒΑΘΡΟ, Η  ΔΟΜΗ  ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ 

Ο Δήμος Καλαβρύτων, από πλευράς της έκτασης στην οποία εκτείνεται , είναι μέσα στην πρώτη πεντάδα κατάταξης από το σύνολο των ελληνικών Δήμων. 

Ο Δήμος Καλαβρύτων είναι σαφώς ένας ορεινός Δήμος, όμως κάποια εκτεταμένα τμήματά του έχουν υψόμετρο περί τα 350 μέτρα ή κάτι ελαφρώς πάρα πάνω. 

Τα πάντα συναντάς στον Δήμο Καλαβρύτων, και ψηλά βουνά, και ορεινές, ομαλές, σχεδόν επίπεδες επιφάνειες (οροπέδια) και πολλούς χειμάρους και ποτάμια με διαμόρφωση κατάλληλη για άσκηση ποτάμιου ναυταθλητισμού και αρχαιολογικούς χώρους (αρχαίο θέατρο, κυκλώπεια τείχη, θαύματα της φύσης από την αρχαιότητα επισημασμένα, επισκέψιμο λιμνώδες σπήλαιο, κλπ.) και εμβληματικούς χώρους λατρείας (κυριότατα ορθόδοξης χριστιανικής  αλλά και κάποια υπολείματα ναών του δωδεκαθέου) με πολύ σημαντικά μοναστήρια περίφημα για την πνευματική και την εθνική τους δράση, και πολλά αξιόλογα δασοσυγκροτήματα με πλουσιώτατη  βιοποικιλότητα, και τηλεσκοπική παρατήρηση του υψηλότατου εν Ελλάδι επιπέδου, και μια ικανοποιητική δραστηριότητα στον τομέα εκτροφής  των μικρών μυρηκαστικών που συνδέεται με μια αξιόλογη τυροκομική υποδομή και παραγωγή,  και ποικίλες μορφές γεωργικής παραγωγής προσαρμοσμένης στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής. Στα Καλάβρυτα λειτουργεί  ο μοναδικός στην χώρα μας  οδοντωτός σιδηρόδρομος, και εξόρυξη ορυκτών μπορεί να γίνει (μάρμαρο, μαγγανιούχα ορυκτά, λιγνίτης αρίστης ποιότητας, κλπ.) και χίλια άλλα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. 

Η σύνδεση των Καλαβρύτων με τα αστικά κέντρα των Αθηνών, Αιγίου και Πάτρας είναι αρκετά ικανοποιητική και συνεχώς βελτιώνεται (π.χ. η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ )

Είναι σαφές ότι οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις στον Δήμο Καλαβρύτων μπορεί να είναι προς οποιαδήποτε  δραστηριότητα, ή τουλάχιστον, να αρχίσει  στον τόπο μας κάθε κατηγορίας δραστηριότητα  (εδώ νοείται και η επανέναρξη ποικίλων βιοτεχνικών δραστηριοτήτων που κάποτε ανθούσαν αλλά τώρα έχουν εγκαταλειφτεί).

Δεν μπορούμε μέσα  στο ένα τετράωρο το πολύ μιάς απογευματινής εκδήλωσης να χωρέσουμε όλα όσα θα θέλαμε ή και θα έπρεπε να συμπεριλάβουμε. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε,  είναι να επιλέξουμε κάποιους λίγους εμβληματικούς τομείς δραστηριότητας και να επιστρέψουμε σύντομα με οργάνωση ανάλογων εκδηλώσεων για συζήτηση σε άλλους τομείς (αυτούς που προς στιγμήν παραλείπονται) και για την  περαιτέρω εμβάθυνση σε αυτούς που τώρα προβλέπουμε να συζητηθούν.

Οι τομείς που επιλέγουμε για την προσεχή μας εκδήλωση είναι : Α)Τουρισμός με συμπερίληψη και του Αγροτουρισμού, Β) Ηπιες Μορφές Ενέργειας , Γ) Αγροτική Ανάπτυξη και Δυνατότητες  επωφελους διαφοροπιήσης της Τυροκομικης  μας Παραγωγης , Δ) Δράσεις για την Αρχιτεκτονική ανάπτυξη, την προστασία και την προβολή της περιοχής μας

Η προετοιμασία μας στοχεύει να υπάρξουν εισηγήσεις από τους πλέον ειδικούς σε κάθε έναν από τους τέσσερες προς συζήτηση  τομείς  και μετά,  θα ακολουθήσει  «στρογγυλό τραπέζι» που θα συγκροτείται  από τον Συντονιστή του τομέα και έναν από τους τους  εισηγητές. Στην Ανοικτή Δημόσια Συζήτηση το κοινό θα θέσει  τα ερωτήματά του και όσοι το επιθυμούν θα  κάνουν μια σύντομη παρέμβαση.

Κατανοούμε καλώς ότι Ανοικτή Δημόσια Συζήτηση απαιτεί αρκετό χρόνο και αυτός δεν θα είναι διαθέσιμος εκ των πραγμάτων. Για τον λόγο αυτόν, προσβλέπουμε στην  μελλοντική ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗΣ,  για τα  σημερινά  συζητούμενα θέματα, που θέλουμε να οργανώσουμε σε σχετικά και λογικά σύντομο χρόνο, ότι θα έχουμε την χρονική άνεση για εισηγήσεις ή τοποθετήσεις  αποκλειστικά των ίδιων των ενδιαφερομένων  συμπατριωτών μας και κάθε πιθανού επενδυτή που θα διαλέξει την περιοχή μας για τις δραστηριότητές του που θα αναφέρονται σε  κάθε έναν από τους τομείς συζητούμενων δραστηριοτήτων.