Οι επιβιώσαντες του Ολοκαυτώματος δικαιούνται το σεβασμό που τους αξίζει!

Picture1

Επιστολή της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας στο Δήμο Καλαβρύτων

«Οι επιβιώσαντες του Ολοκαυτώματος, που ευλαβικά προσέρχονται κάθε χρόνο στην τελετή τιμής και μνήμης που επιτελείται στον Τόπο Θυσίας κατά την επέτειο του δράματος, που δίνουν το παρόν παρά το κρύο, την απόσταση, την ηλικία τους, που επιμένουν και υπομένουν, ζητούν να λάβουν επιτέλους τον σεβασμό που τους αξίζει. Πολλοί χρησιμοποίησαν τα Καλάβρυτα για προβολή. Είναι η ώρα οι Καλαβρυτινοί, οι ίδιοι, να γίνουν ορατοί».

Αυτά τονίζει η Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας σε επιστολή που έστειλε στο Δήμαρχο Καλαβρύτων, ζητώντας την καθιέρωση, από την φετινή κιόλας τελετή, ενός πρωτοκόλλου σύμφωνα με το οποίο θα υπάρχει πρόνοια για την εύκολη πρόσβαση αλλά και για την παραμονή σε συγκεκριμένο και σαφώς οριοθετημένο χώρο των Θυμάτων και των Απογόνων τους, τουλάχιστον αντίστοιχης θέασης και προβολής με αυτή των επισήμων.

«Εκτιμούμε την παρουσία των εκπροσώπων των αρχών στη σεμνή τελετή τιμής και μνήμης που επιτελείται», αναφέρει η Ένωση στην επιστολή της, «όμως η μέχρι σήμερα εικόνα, των μεν επισήμων σε περίοπτες προ του μνημείου θέσεις, των δε Θυμάτων και των Απογόνων τους διαγκωνιζόμενους μέσα στο πλήθος, δεν τιμά ούτε τη διοργανώτρια αρχή, αλλά και ευθέως προσβάλλει τους ζωντανούς συνεχιστές της ιστορίας του πολύπαθου τόπου μας.

Η τελετή αυτή δεν αποτελεί ούτε πρέπει να μετατραπεί σε μία κενού περιεχομένου ευκαιρία προβολής των εκάστοτε επισήμων. Η τελετή αυτή είναι κεφαλαιώδους σημασίας ετήσια εκδήλωση των ανθρώπων του τόπου μας και ο Δήμος, ως διοργανώτρια αρχή, έχει χρέος, τόσο προς αυτούς που εκπροσωπεί, αλλά και προς την ιστορία, να την περιφρουρήσει.

Ο Δήμος οφείλει όχι μόνο να διευκολύνει αλλά και να προτρέπει, τιμά και χαιρετίζει την παρουσία τους. Να αναγνωρίζει το φορτίο τους και έμπρακτα να επιδοκιμάζει τα ευγενή τους κίνητρα και την ελπίδα που εκφράζουν για όλους».