“Best International Manager 2022” ο Καλαβρυτινός Αλέξης Παπαλεξόπουλος

best-international-manager-2022

Ο Δρ. Αλέξης Παπαλεξόπουλος τιμήθηκε με το βραβείο Best International Manager (Καλύτερου Έλληνα Manager σε Διεθνές επίπεδο) για το 2022, σε τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα δεξιώσεων. Το βραβείο επιβραβεύει τα εξαιρετικά άτομα που έχουν σημαντική συμβολή σε διάφορους τομείς καθ’ όλη διάρκεια της ζωής τους, έχουν την ικανότητα και το χάρισμα να εμπνέουν, να παρακινούν, να αναβαθμίζουν και να επιτυγχάνουν στόχους  και αποτελέσματα με ανθρώπινο πρόσωπο και να δείχνουν το δρόμο σε μελλοντικούς ηγέτες. Το βραβείο επικεντρώνεται στις βέλτιστες πρακτικές για τη δημιουργία οικοσυστημάτων καινοτομίας σε διάφορους τομείς της οικονομίας ως τον καλύτερο τρόπο για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και της κοινωνίας στο σύνολό της, προωθώντας την αριστεία, την αξιοκρατία και την ηγεσία με ανθρώπινο πρόσωπο.

O Συμπατριώτης μας, γνωστός εμπειρογνώμονας στον τομέα της ενέργειας και αυθεντία στις αγορές ενέργειας, ήταν ο αποδέκτης του φετινού βραβείου για τη συμβολή του στον τομέα της ενέργειας ως διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της ECCO International, μιας εξειδικευμένης εταιρείας παροχής συμβουλών και λογισμικού στον τομέα των ενεργειακών δικτύων, η οποία εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια και παρέχει ενεργειακές υπηρεσίες παγκοσμίως σε ένα ευρύ φάσμα πελατών, όπως κυβερνήσεις, ρυθμιστικές αρχές ενέργειας και ενεργειακές εταιρείες. Τα τελευταία 25 χρόνια ο Δρ. Αλέξης Παπαλεξόπουλος έχει σχεδιάσει μερικές από τις πιο σύνθετες ενεργειακές αγορές στον κόσμο, σε περίπου 15 χώρες της Βόρειας, Κεντρικής & Νότιας Αμερικής, της Δυτικής & Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας. Έχει παράσχει εκτεταμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε περισσότερες από 50 μεγάλες ενεργειακές εταιρείες σε τρεις ηπείρους.

Επιλέχθηκε, για αυτό το υψηλού κύρους βραβείο, για τις προσπάθειές του για τη μετάβαση του σημερινού παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος σε ένα απαλλαγμένο από τις ανθρακούχες εκπομπές και βιώσιμο σύστημα με υπεύθυνο, προσιτό και αξιόπιστο τρόπο. Ξεκίνησε την ZOME στις ΗΠΑ το 2012 και την WEC στην ΕΕ το 2018, δύο νεοφυείς εταιρείες για τη μετατροπή των κτιρίων σε “έξυπνα κτίρια” και των πόλεων σε “έξυπνες πόλεις” προς όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας. Αυτό περιλαμβάνει συγκεκριμένα σχέδια για την εγκατάσταση των τεχνολογιών λογισμικού και υλικού ZOME προς όφελος καταναλωτών χαμηλού εισοδήματος συγκεκριμένων περιοχών των ΗΠΑ, ώστε να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος και να δημιουργήσουν έσοδα για πελάτες χαμηλού εισοδήματος. Οι τεχνολογίες ZOME έχουν ήδη εγκατασταθεί σε περιοχές με χαμηλό εισόδημα στις ΗΠΑ. Δηλωμένος στόχος της ZOME είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας που βρίσκεται σήμερα σε έξαρση και προκύπτει από τα συγκεκριμένα έργα ενεργειακής μετάβασης σε διάφορα μέρη του κόσμου. Οι τεχνολογίες της ZOME έχουν κερδίσει έξι βιομηχανικά βραβεία στις ΗΠΑ από το 2018 και το βραβείο CES το 2019 για τον εξαιρετικό μηχανικό σχεδιασμό σε προϊόντα καταναλωτικής τεχνολογίας στην κατηγορία “Smart City”.

Η κριτική επιτροπή για το βραβείο Best International Manager αποτελούνταν από 42 Έλληνες επιχειρηματίες, με προεδρεύοντα τον κ. Μηνά Τανέ, που ήταν ο πρώτος αποδέκτης του βραβείου “Manager of the Year” το 2002. Την τελετή φιλοξένησαν η Ειρήνη Νικολοπούλου και ο Ντίνος Σιωμόπουλος, ενώ παρευρέθηκαν αρκετοί αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης. Τα βραβεία απένειμαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρήστος Δήμας και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.