Όλοι αγαπάμε τα παιδιά μας, σταματήστε τον πόλεμο!

sting

ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΗΧΩ – ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2022

Τα τελευταία πολεμικά γεγονότα στην Ουκρανία έφεραν στην επικαιρότητα το τραγούδι του Στινγκ, «Οι Ρώσσοι», που γράφτηκε την εποχή του ψυχρού πολέμου και ύστερα από σχεδόν 40 χρόνια, έχει γίνει και πάλι σήμερα τραγικά επίκαιρο, σαρώνοντας στο διαδίκτυο. «Δεν υπάρχει μονοπώλιο στην κοινή λογική / κι απ’ τις δύο πλευρές του πολιτικού φράχτη / μοιραζόμαστε την ίδια βιολογία / ανεξαρτήτως ιδεολογίας» τραγουδούσε ο Στινγκ στο αποκορύφωμα του ψυχρού πολέμου στα ‘80s.

Αναχρονισμός ή επανάληψη, χάθηκε πάλι η κοινή λογική και η παράνοια του πολέμου έχει χτυπήσει κόκκινο στη γειτονιά μας, φέρνοντας καταστροφές, θανάτους, φτώχια και προσφυγιά. Η Ευρώπη είναι η χαμένη σε όλη αυτή την ιστορία, με τις επιπτώσεις τεράστιες στη ζωή μας και στη ζωή των παιδιών μας. Ας ελπίσουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και ότι ο διάλογος και η καταλαγή θα αντικαταστήσουν σύντομα το βρυχηθμό των κανονιών.

Αν στους στίχους του τραγουδιού (παρακάτω σε ελεύθερη μετάφραση), αντικαταστήσουμε τα ονόματα των προέδρων με τα σημερινά, βλέπουμε ότι, 40 χρόνια μετά, «όλα τριγύρω αλλάζουνε, κι όλα τα ίδια μένουν!»

Ευθ. Βαζαίος

————————————– 

Στην Ευρώπη και στην Αμερική, γιγαντώνεται ένα αίσθημα υστερίας, σαν αποτέλεσμα της ένθεν κακείθεν απειλής. Στις ρητορικές ομιλίες των Σοβιετικών, ο κ. Χρουστσόφ είπε «θα σας θάψουμε». Δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη. Θα ήταν τόσο ανόητο να το κάνουν αυτό οι Ρώσοι, εάν πράγματι αγαπούν τα παιδιά τους.

Πώς μπορώ να σώσω το αγοράκι μου από το θανατηφόρο παιχνίδι του Οππενχάιμερ; Δεν υπάρχει μονοπώλιο στην κοινή λογική, κι απ’ τις δύο πλευρές του πολιτικού φράχτη. Μοιραζόμαστε την ίδια βιολογία, ανεξαρτήτως ιδεολογίας. Πίστεψέ με όταν σου το λέω, θέλω να ελπίζω ότι οι Ρώσοι αγαπούν τα παιδιά τους, κι αυτοί.

Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο στα λόγια που βγήκαν από το στόμα του προέδρου. Δεν υπάρχει πόλεμος που μπορεί να κερδηθεί. Αυτό είν’ ένα ψέμα που δεν το πιστεύουμε πια. Ο κ. Ρέιγκαν λέει «θα σας προστατέψουμε». Ούτε με αυτή την άποψη συμφωνώ, πίστεψέ με όταν σου το λέω. Ελπίζω οι Ρώσοι να αγαπούν τα παιδιά τους, κι αυτοί.

Μοιραζόμαστε την ίδια βιολογία, ανεξαρτήτως ιδεολογίας. Πίστεψέ με όταν σου το λέω, θέλω να ελπίζω ότι οι Ρώσοι αγαπούν τα παιδιά τους, κι αυτοί.